Wednesday, May 14, 2008

Pernah ke tidak ketika anda sedang sibuk memasukkan pakaian kedalam beg untuk pulang kekampung ketika anda ingin menutup dengan menarik kepala zip,tiba-tiba separuh jalan zip itu dapat ditutup kepala zip beg tersangkut...? Ditarik kehadapan tak bolih dan diundurkan kebelakang pun tetap masih tersangkut. Ada yang tidak sabar terus menyentapnya ......tuuupp..!!!...., kepala zip tertanggal ataupun pecah.

Saya rasa ramai yang pernah mengalami masalah seperti ini terutamanya ketika kita tergopoh gapah. Ataupun ketika kita mengisi pakaian yang berlebih kedalam beg pakaian . Kita paksa untuk menarik kepala zip itu, walaupaun tak bolih kita paksa juga menarik kepala zip tersebut. Hakikatnya memanglah ia bolih ditutup tetapi tahukah anda risiko yang bakal anda hadapinya. Jika anda masih dirumah atau menggunakan kereta sendiri masalah ini mungkin dapat diatasi tetapi apakah yang akan terjadi bila anda menggunakan perkhidmatan awam seperti bus express, keretapi ataupun kapal terbang tiba-tiba beg pakaian anda terngangga zipnya. Tentu anda akan panik seketika. Anda cuba menarik kepala zip beg tersebut namun ia tetap terngangga, anda paksa juga untuk menarik kepala zip tersebut tetapi tetap gagal dan yang lebih malang lagi gigi zip beg itu koyak ataupun kepala zip tertanggal atau pecah.

Jika berhadapan masalah seperti ini, mula-mula anda jangan mudah panik..., bawa bertenang, tarik nafas dalam-dalam dan lepaskan perlahan-lahan. Langkah pertama yang perlu anda lakukan periksa dahulu masalahnya, lihat kerosakannya...., samaada anda bolih membaiki sendiri atau tidak. Jika anda masih berada dirumah lagi, tukar dengan beg pakaian yang lain ataupun anda keluarkan kesemua pakaian yang ada. Tetapi jika anda dalam perjalanan balik kampung atau didalam bus express, apa yang perlu anda lakukan carilah satu sudut yang sesuai untuk anda membaiki beg tersebut. Ikutilah langkah-langkah seperti berikut:-
1. Mula-mula periksa kerosakan zip beg tersebut dan keluarkan sedikit pakaian yang memenuhi beg anda itu.
2. Pegang kepala zip, cuba undurkan kebelakang hingga bahagian hujungnya ( bahagian yang memisahkan antara zip dan bahagian lain beg itu ).
3. Tarikkan kepala zip itu kehadapan perlahan-lahan dan berhati-hati, jika ia tersangkut-sangkut jangan diteruskan. Undurkan semula kepala zip itu hingga kebelakang.
4. Cuba sekali lagi dengan menariknya kehadapan, jika anda berjaya menutupkan zip tersebut undurkan kepala zip itu kebelakang dengan laju kemudian tarikkan kehadapan dengan laju juga. Buat beberapa kali...., disini anda akan dapat menilai sendiri kekuatan zip tersebut, Jika kepala zip itu asik tersangkut-sangkut dan zip terngangga kemudiannya. Ini menandakan kepala zip tersebut sudah terngangga dari posisi asalnya.
5. Jika kepala zip tersebut tidak mempunyai masalah dan zip tidak terngangga, itu menandakan ia ok tetapi perlu dibuat sedikit pembaikan terhadap kepala zip tersebut tetapi anda tidak bolih mengisi pakaian anda seperti mula-mula tadi. Gunakan beg lain untuk mengisi lebihan pakaian anda tadi dan anda bolih meneruskan perjalanan anda.
6. Dalam situasi tadi anda meng hadapi 2 kemungkinan ... ., pertama kepala zip pecah dan tertanggal dari posisi asal...., kedua kepala zip bolih digunakan tetapi perlu melakukan sedikit pembaikan. Biasanya bila anda mengalami masalah pertama tadi hampir 90% darinya akan mengambil jalan mudah dengan membuangnya atau membeli beg yang baru. Ini banyak berlaku kepada beg-beg sekolah anak-anak kita walhal ia masih bolih digunakan hanya dengan membuat sedikit pembaikan kepada kepala zip tersebut. Bagi masalah yang kedua ramai yang menggunakannya tetapi beg tersebut akan terperap diatas almari ataupun dibawah katil dan yang lebih malang ia terus kedalam tong sampah.
7. Sebenarnya masalah tersebut bolih diatasi dengan mudah tanpa anda mengeluarkan duit yang banyak. Bagi masalah yang pertama anda bolih menghantarkan kekedai-kedai yang menyediakan perkhidmatan membaiki beg, beritahu kepada tukang "repair " tersebut supaya mencuba dahulu dengan menukarkan kepala zip yang baru. Kalau anda tidak lupa untuk memberitahunya, tukang-tukang tersebut akan memberitahu anda bahawa
zip beg anda telah rosak . Ingatan saya kepada anda jangan mudah tertipu dengan tektik mereka. Disini anda telah menjimatkan berbelas ringgit duit anda.
8. Untuk masalah kedua pula, ini anda bolih lakukan sendiri dirumah. Cari " player ataupu ragum ". Mula-mula undurkan kepala zip tersebut hingga kepenghujung jahitan...., dengan menggunakan ragum atau player
tadi ketipkan dibahagian belakang kepala zip tadi tetapi jangan terlalu kuat. Tarik kepala zip tersebut kehadapan, rasakan tarikan tersebut longgar atau ketat. Buat banyak kali dan laju-laju, setelah dipastikan zip tersebut berfungsi dengan baik ambil sebatang lilin..., gosokkan batang lilin tadi keseluruh permukaan zip beg anda kemudia tarik kepala zip itu kehedapan dan kebelakang dengan laju, buat 2 atau 3 kali langkah tersebut. Sekarang anda berjaya melakukanya sendiri tanpa mengeluarkan modal yang besar, tentu menjimatkan.

Selamat mencuba dan bersua lagi kita dilain masa.
Wassalam